Toimijat, jotka vastaavat kunnissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ja ikääntyneiden palveluista, ikääntyneiden palveluissa toimiva henkilöstö, hoiva- ja kotipalvelualan yrittäjät, ruokapalvelut (julkiset ja yksityiset), Vanhustyön keskusliiton, Gery ry:n ja EETU ry:n jäsenjärjestöt, kuntien vanhusneuvostot, kunta- ja aluetason ravitsemusasiantuntijat ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmät ja koordinaattorit, kuntapäättäjät sekä kotona asuvat ikääntyneet henkilöt, jotka eivät ole vanhuspalvelujen piirissä.
- edistää ennaltaehkäisevästi kotona asuvien ikääntyneiden hyvää ravitsemusta, terveyttä ja hyvinvointia
- tukea ikääntyneiden kotona asuvien hyvää syömistä helposti saavutettavilla, monipuolisilla palveluilla
- lisätä ymmärrystä ikääntyneiden ravitsemustarpeista ja edistää yhteistyötä toimijoiden kesken
- tehdä tunnetuksi ja viedä käytäntöön uusi Vireyttä seniorivuosiin - ikääntyneiden ruokasuositus.
Puheenjohtaja Sirpa Sarlio, STM
12:00 – 12.10 Avaus, Markku Tervahauta, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja
12:10 – 12:30 Hyvä ravitsemus ja liikunta ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpitämisessä ja gerastenian ehkäisemisessä – SPRINTT-tutkimuksen tuloksia
Timo Strandberg, professori Helsingin yliopisto
12:30 – 12:50 Mikä ikääntyneiden syömisessä ja ruoan laadussa on tärkeää?
Ursula Schwab, professori Itä-Suomen yliopisto
12:50 – 13:10 Painonseurantaa – mutta ei tahatonta painon laskua
Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri, Terve Paino ry
13:10 – 13:30 Ruoasta nauttiminen - kulinaarinen ja ravitsemuslaatu lautasella
Anu Hopia, professori Turun yliopisto
Puheenjohtaja Tiina Laatikainen, tutkimusprofessori THL
13:45 – 14:00 Voimaa ruuasta ja Muutos lautasella – digitaalisten palvelujen kehittäminen
Merja Suominen, toiminnanjohtaja Gery ry
14:30 – 14:45 Mikä meille ikääntyville itsellemme on ruokailussa tärkeää?
Sirpa Teräväinen
14:45 – 15:00 Miten ruoanvalmistusta ja yhdessä ruokailua kotona voi helpottaa?
Enni Mertanen, yliopettaja, JAMK
15:00 – 15:20 Ikääntyneiden hyvän ravitsemuksen edistäminen päätöksenteossa
Merja Mäkisalo-Ropponen, TtT, kansanedustaja, Muistiliiton puheenjohtaja
15:40 – 15:55 Ikäruoka 2.0 -hanke monipuolisten palvelujen kehittämiseksi
Riitta Tuikkanen, projektipäällikkö, XAMK
15:55 – 16:00 Päätössanat
#vireyttaseniorivuosiin, #ikaruoka, #ruokasuositus, #teemarahaa
* Ikäruoka 2.0 -hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.